UNet

Unet voivat auttaa meitä selvittämään itsellemme, miksi olemme täällä ja mikä on elämämme tarkoitus. Ne kertovat, mitä todella tunnemme ja miten meidän pitäisi elää. Tajuntamme ilmenee unissa yhtä täydesti ja paljastavasti kuin valvetilassa – ja samoin piilotajuntamme toimii valveilla ollessa yhtä voimakkaasti kuin unissakin. Tietoinen ja tiedostamaton kuuluvat niin tiiviisti yhteen, ettei niitä voi ajatellakaan ilman toisiaan. Kun opit tulkitsemaan uniasi, pystyt tunnistamaan viestit, joita piilotajuntasi lähettää sinulle sinusta itsestäsi.

Miten opit muistamaan unesi? Aivan ensiksi sinun täytyy HALUTA muistaa unesi. Yksi selitys unien unohtumiseen on se, että pelkäät niiden suhteen pahinta, etkä voi uskoa, että unien tehtävä on auttaa sinua selvittämään ongelmasi. Illalla mennessäsi nukkumaan vakuuta itsesi siitä, että näet tulevana yönä unta ja aamulla herätessäsi muistat sen ja myös kirjoitat sen muistiin. Tämäkään ei toimi aivan käden käänteessä, vaan sinun täytyy harjoittaa ajatuksiasi, että saat ne hallintaasi.

Kun sitten aamulla heräät, kirjoita heti muistiin pienetkin asiat, jotka unesta muistat. Kirjoittaessasi (tai puhuessasi ne toiselle) muististasi nousee esiin selkeämpiä kuvia. Kaikki yksityiskohdat ovat tärkeitä. Mainitse siis pikkuseikat ja tunnelmat, ajatukset ja odotukset.

Muutamia perusasioita unien tulkinnassa:

Rakennus on unennäkijä itse. Kellari on sisäinen lapsi, lapsuusmuistot, aistien maailma (id).

Asuinkerros on aikuinen minä, se sisältää kaiken opitun ja omaksutun (ego). Ylin kerros, ullakko, pitää sisällään omantunnon, yliminän, moraalikäsitteet, vanhemman roolin (superego). Rakennusunissa on siis tärkeää, missä kerroksessa ollaan, mihin ollaan ehkä menossa, mitkä ovat tunnelmat tai odotukset. Huoneet merkitsevät omaa sisäistä tilaa, esim. uusi huone kertoo uuden puolen löytymisestä itsessä, sekaisuus taas kertoo järjestyksenpuutteesta omassa sisimmässä.

Tärkeää on myös mihin suuntaan kuljet talossa, mistä löydät yllätyksiä tai muita asioita.

Samoja asioita kuin rakennus, peilaavat unessasi henkilöt. Lapset edustavat idiä, siis sisäistä lasta sinussa, elämäniloa, uusia asioita. Miten kohtelet lasta, mitä se sinulle merkitsee. Aikuiset, oman ikäisesi ihmiset taas ovat egon edustajia. Jos esim. puolisosi tai sisaresi sanoo sinulle unessa totuuksia, ei se välttämättä tarkoita, että tämä ihminen oikeasti sinua neuvoisi, vaan hän vain kuvaa jotain puolta sinussa, eli sanot itse itsellesi asioita, mutta toisen suulla, koska todellisuudessa et halua nähdä totuutta. Vanhemman henkilön rooli on superego. Tähän voi kuulua omat vanhempasi, tai isovanhempasi, pappi, poliisi, presidentti tms. henkilö, joka on sinun ”yläpuolellasi”. Tällaisen henkilön kautta kuulet moraaliin tai etiikkaan kuuluvia asioita, syvällisyyksiä, henkisyyksiä.

Unien selitykset jaotellaan arkkityyppeihin, joita löytyy seuraavien otsikoiden alta, ja ovat siis ne perusluokat, joihin voidaan sijoittaa lopulta kaikki symbolit.

    1. Yleistunnelma
    2. Ihminen
    3. Eläimet
    4. Kasvit
    5. Ihmisen tekemät tuotteet
    6. Avaruus
    7. Henkimaailma
    8. Tunteet
    9. Aika
    10. Värit
    11. Aistimukset
    12. Tuntemukset
    13. Kuviot, symbolit
    14. Toiminta